ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΔ: ΜΟΥΣΤΑΚΙ vs ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

nea-dimokratia

Μερικώς αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας χθες το βράδυ. «Αναμενόμενα» γιατί φυσικά τον πρώτο γύρο κέρδισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Μερικώς» γιατί στον δεύτερο γύρο δεν πέρασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας όπως διαφαινόταν, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν στην τρίτη θέση.

Ο κ. Τζιτζικώστας λαμβάνοντας περίπου 20% αποτελεί τον μεγάλο χαμένο της χθεσινής ημέρας, μιας και αποτελούσε το φαβορί της όλης διαδικασίας, με τους παρατηρητές της να τον προσομοιάζουν με τον Ματέο Ρέντσι. Από ό,τι φάνηκε όμως ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε ανάμεσα στις παραδοσιακές «δομές» που ακούν στο όνομα Μητσοτάκης και στην πιο… «πρωτόγονη» γλώσσα του Ευ. Μεϊμαράκη, ελπίζοντας ότι αυτό θα φέρει ένα νέο αέρα. Ο ίδιος, πάντως, σχολίασε ότι θα παραμείνει ενεργός και θα «εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μια ενωμένη ΝΔ και μια σύγχρονη κεντροδεξιά πάραταξη».

Μετά την διαμόρφωση των αποτελεσμάτων στο 50% της καταμέτρησης είχε γίνει σαφές το πρόσημο που είχε η ψήφος των στελεχών, των μελών και των φίλων του κόμματος. Αφήνοντας απ’έξω τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, έδωσαν μια ώθηση προς τον κεντρώο χώρο. Και οι δυο υποψήφιοι για τον δεύτερο γύρο πρεσβεύουν μια τέτοια στροφή του κόμματος. Οι ψηφοφόροι «έστειλαν το μήνυμα να ξανακάνουμε τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ανανεωμένη και αξιόπιστη κυβερνητική λύση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εξελίξεις στον γαλάζιο χώρο θα είναι ταχύτατες από σήμερα κιόλας καθώς οι δυο χαμένοι του πρώτου γύρου θα κληθούν να λάβουν θέση για τον επόμενο. Όχι πως τα ποσοστά τους από μόνα τους είναι ικανά να κρίνουν το αποτέλεσμα -εξάλλου πάντα στον δεύτερο γύρο το ενδιαφέρον των εκλογέων αυξάνεται, άρα και η προσέλευσή τους, όμως θα αποτελέσουν έναν καταγραφέα δυνάμεων και συσχετισμών απέναντι στην επερχόμενη μονομαχία. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε την στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι μονομάχοι φαίνεται ότι θα λάβουν άμεσα θέσεις παρά το γεγονός ότι ο μεταβατικός πρόεδρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνέστησε ψυχραιμία.

Κόσμος και κοσμάκης

Μη αναμενόμενη ήταν και η προσέλευση 400.000 ψηφοφόρων μπροστά στην γαλάζια κάλπη. Μάλιστα τόσο οι τέσσερις υποψήφιοι όσο και οι σχολιαστές έδειξαν να εντυπωσιάζονται από τον αριθμό αυτό. Ενδεχομένως και δικαιολογημένα, γιατί η αποτυχία και η αναβλητικότητα έως τώρα στις φετινές εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ θα μπορούσε να απομακρύνει τον κόσμο. Ένα τεχνικό πρόβλημα πάντως αργά το απόγευμα της Κυριακής εμφανίστηκε στα ηλεκτρονικά συστήματα!

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, αξιοποίησε το γεγονός της προσέλευσης τονίζοντας -με ολίγον αρχηγικό προφίλ- στις δηλώσεις του μετά τα μεσάνυχτα πως «σήμερα ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι η κοινωνία δεν ανέχεται άλλα ψέματα». Αξίζει βέβαια να σημειωθεί εδώ ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που προσήλθαν στην κάλπη είναι αρκετά μικρότερος από εκείνους που είχαν καταγραφεί στις προηγούμενες εσωτερικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2009 για παράδειγμα ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά είχαν προσέλθει σχεδόν 800.000 άνθρωποι στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της «ακυβερνησίας» στην ΝΔ δεν έφτασε στο τέλος του, μιας και ο επόμενος γύρος δεν θα γίνει την άλλη Κυριακή αλλά στις 10 Ιανουαρίου. Και φυσικά, στο twitter και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σχολιασμός περίσσευε…

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

mrclogo

ΤΙΠΟΤΑ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ ΣΤΙΣ 14/12/2015

#μΠέος Ο πολλά βαρύς ασίκης, ο «η δική μου σφαλιάρα βγάζει κράνος», ο δήμαρχος του Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είναι πλέον και επισήμως σε αργία. Με εντολή ...