ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ

IMG_2287

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος που προέκυψε από τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς.

Το έργο έγινε με την βοήθεια ΕΣΠΑ και με την φροντίδα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, ύστερα από την προτροπή των μοναχών της Μονής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο μοναστήρι υπάρχει ιστορία 500 ετών καθώς τότε καταγράφεται πρώτα στα οθωμανικά κιτάπια. Η κα Σδρόλια εκτιμά, και στην εκτίμηση της συναινούν τα ευρήματα, ότι στο ναό υπάρχει και βυζαντινή ιστορία. Επίσης, από τις αρχιτεκτονικές αναλύσεις των ευρυμάτων στον προαύλιο χώρο της μονής προέκυψε πως τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν μεγαλύτερο μοναστήρι.

Η τεχνοτροπία του τέμπλου συναντάται μόνο στην Αγιά σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ενώ οι τοίχοι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον μοναχό ζωγράφο Γαβριήλ στις αρχές του 1700. Μάλιστα διαπιστώνονται κοινά εικαστικά σημεία με την εκκλησιαστική τέχνη της Πελοποννήσου, από όπου και καταγόταν ο μοναχός. Όμως σύμφωνα με την κυρία Σδρόλια τα έργα του εκεί δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση και πλέον η μονή του Αγίου Παντελεήμονα αποτελεί το μοναδικό σημείο όπου το έργο του σώζεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από τα έργα του Γαβριήλ βρέθηκαν ίχνη επιζωγραφίσεων γεγονός που συναινεί στην άποψη ότι υπήρχε και προηγούμενος διάκοσμος.

Για το λεύκωμα μίλησε και ο Νίκος Χατζηγεωργίου διευθυντής των Εκδόσεων Μίλητος, που το εξέδωσε, λέγοντας οτι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για την απόδοση των έργων στο χαρτί. Τις αγιογραφίες ανέλυσε ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, ενώ το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάντιος, και Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιγνάντιος.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ