ΕΙΔΟΜΕΝ(Η) ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ

Image-1

Τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στην Ειδομένη, με δεκάδες τραυματίες πρόσφυγες από τις σκοπιανές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών, πραγματικά δεν τιμούν ως εικόνα ούτε την Ελλάδα και φυσικά ούτε την Ευρώπη.

Μήνες μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και ακόμη ρωτάμε: Ποιός συντονίζει; Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με αποτέλεσμα οι απελπισμένοι μετανάστες να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Είτε με τον αποκλεισμό κεντρικών εθνικών δρόμων, είτε με τον τρόπο που αντέδρασαν στην Ειδομένη προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα.

Η εικόνα αυτή είναι που κάνει αρκετούς Έλληνες που βλέπαν στην αρχή με συμπάθεια τους πρόσφυγες, να κοιτάζουν προβληματισμένοι. Την ώρα που η κοινωνία είναι ένα βήμα πριν την ανάφλεξη λόγω της οικονομικής πίεσης, στους προσφυγικούς καταβλισμούς μένεται ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Αφγανών και Σύριων. Σε μια κοινωνία με αυτή την ψυχολογία η ένταση αυτή μπορεί να μεταφερθεί και εκτός των χώρων παραμονής των μεταναστών, παίρνοντας ανεξέλεγκτα χαρακτηριστικά. Από την άλλη η Ευρώπη ατάραχη βλέπει αυτούς τους ανθρώπους, καθήμενη στο θρόνο της σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, να ζουν τον  δικό τους γολγοθά. Το μόνο που μένει να αναφωνήσει είναι: άρον άρον σταύρωσον αυτούς…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ