ΔΕΚΑΕΞΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

FullSizeRender

Το χάσμα των γενεών υπάρχει. For fact. Αλλά δεν έχει να κάνει πάντα με τις αντιλήψεις ή την σχέση με την προηγμένη τεχνολογία. Έχει πιο πολύ να κάνει με συνήθειες. Και τότε, το χάσμα γίνεται πιο άγριο και άμεσο, ειδικά όταν οι συνήθειες δεν γίνεται να επαναληφθούν από τους επόμενους.

Καθόμουν, λοιπόν, τις προάλλες με μια παρέα φίλων από το σχολείο που είχα να τους δω χρόνια. Εκεί που ΔΕΝ καταναλώναμε αλκοόλ μέρα-μεσημέρι, θυμηθήκαμε τι κάναμε μικροί στην πόλη των ’90s και των ’00s και ένα δάκρυ έσταξε. Φτιάξαμε, έτσι, μια λίστα αυτών των κατορθωμάτων και διαπιστώσαμε πως ποτέ δεν ακούσαμε από τα αδέρφια μας να λένε τα ίδια.

Αυτή είναι η λίστα:

 1. Κολήσαμε στην βιτρίνα του «Αεροπλανάκι», τότε που ήταν ακόμη ένα μικρό παιχνιδάδικο στην Πατρόκλου. Και όλους μας έσυραν οι γονείς μας μακριά από την βιτρίνα καθώς κλαίγαμε γιατί δεν είχαμε πάρει κάτι ακόμη.
 2. Μάθαμε ότι τα τσίπουρα και οι μεζέδες είναι απαραίτητοι το μεσημέρι και όχι το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής, όταν κάναμε το χατίρι να κάτσουμε φρόνιμα δίπλα σε εκείνους που δεν μας έκαναν το χατίρι να μας αγοράσουν κάτι ακόμη από το «Αεροπλανάκι».
 3. Κάναμε παιδικά πάρτι στο joy club.
 4. Ανταλλάσσαμε κασέτες του gameboy. Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της ανταλλαγής ήταν πιο δύσκολες από αυτές για την λύση του Κυπριακού.
 5. Περάσαμε ώρες ατελείωτες σε ίντερνετ καφέ, γιατί στο σπίτι μπαίναμε στο διαδίκτυο με dial-up παρακαλώντας ότι η θεία δεν θα πάρει τηλέφωνο την μάνα όσο κατεβαίνει με ρυθμούς 1kb την ώρα το τραγούδι από το limewire.
 6. Μαζεύαμε τριών εβδομάδων χαρτζιλίκι για να πάμε σε ένα δισκάδικο και να αγοράσουμε CD. Θα το κρατούσαμε ευλαβικά στο χέρι τρέχοντας στο σπίτι. Το άνοιγμα της ζελατίνας και της θήκης ήταν επίσης τελετουργικό. Όση ώρα έπαιζε το άλμπουμ, ξεφυλλίζαμε το βιβλιαράκι ξανά και ξανά. Εποχές χωρίς google images και youtube…
 7. Ήμασταν νυχθημερόν σε μπιλιαρδάδικα και μπόουλινγκ με το που πατήσαμε το πόδι μας στο γυμνάσιο. Αργότερα ήρθε ως ρετρό ανάγκη η παρουσία και στα ηλεκτρονικά.
 8. Φάγαμε τα μούτρα μας με skate, ποδήλατα και rollers στο skatepark στο Αλκαζάρ, και στην πλατεία Ταχυδρομείου, την περίοδο που όλοι οι φίλοι είχαν κοινό επίθετο του τύπου «ο τάδε από την πλατεία». Όσοι είχαν σπάσει χέρι ή πόδι ήταν ηρωικά πρόσωπα.
 9. Όταν θέλαμε να κάνουμε φάρσες δεν μπαίναμε στο facebook του «θύματος» και ποστάραμε φωτογραφία που δεν έπρεπε ποτέ να δει το φως της ημέρας. Αντιθέτως, κρυβόμασταν πίσω από τον σκουπιδοτενεκέ απέναντι από το σπίτι του. Παραγγέλναμε γύρω στις δέκα πίτσες και τις στέλναμε στο σπίτι του θύματος. Θα καθόμασταν εκεί κρυμμένοι  μέχρι να έρθει ο πιτσαδόρος και να ανέβει πάνω. Ο έχων χιούμορ πατέρας του φίλου θα κρατούσε τις πίτσες. Ο οποιοσδήποτε άλλος θα τον έδιωχνε μαζί μ’ αυτές. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα φεύγαμε τρέχοντας γελώντας με το που ο πιτσαδόρος έφτανε στην πόρτα της εξόδου.
 10. Στην εποχή των κινητών, εκείνος που είχε το 3330 (το μπεζ) ήταν πιο αλάνι από αυτόν που είχε το 3310 (το μπλε). Τα χρησιμοποιούσαμε για να παίρνουμε τηλέφωνα με απόκρυψη αργά το βράδυ. Όταν, δε, βγήκαν τα πακέτα μηνυμάτων με απόκρυψη μπλόκαρε το δίκτυο.
 11. Ήπιαμε το πρώτο μας ποτό, ένα ursus cola, στο Arc στο Φρούριο.
 12. Το πρώτο σούρωμα ήρθε στο Bizarre ή στο Interactive απέναντι.
 13. ΔΕΝ αγοράσαμε δεκαράκια πακέτα τσιγάρων διά του πέντε. ΔΕΝ καπνίσαμε το πρώτο στην πλατεία του Αγίου Βελισσάριου πίσω από την εκκλησία που είχε σκοτάδι και δεν φαινόμασταν. Ύστερα, ΔΕΝ προστατεύαμε τα τσιγάρα σαν να ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό διαρκή απειλή.
 14. Στην πρώτη μας κοπάνα από το σχολείο κρυφτήκαμε ώρες μέσα στις Μουσικές Διαδρομές στην Κύπρου, με φραπέ και τάβλι.
 15. Φάγαμε πόρτα από το Centro στην Κοραή απόγευμα καθημερινής γιατί είχαμε σχολική τσάντα στον ώμο.
 16. Όλες οι μετακινήσεις γίνονταν με ποδήλατο, που τότε θεωρούσαμε ότι είναι μηχανή μεγάλου κυβισμού.

Επειδή είναι εξαιρετικά πιθανό με την δική σας παρέα να κάνατε ένα σωρό άλλα πράγματα, πείτε με ένα σχόλιο ποια ήταν αυτά, ώστε να προστεθούν στην λίστα που θα δοθεί στα μικρότερα αδέρφια που μεγάλωσαν με youtube και facebook.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λαϊκή της Τετάρτης σήμερα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΣΟ-ΟΣΟ

Σαν πελάτες σε μανάβικο μοιάζουν οι δανειστές. Ενώ το προϊόν (τα μέτρα) είναι στη ζυγαριά και είναι 5 δις ευρώ,ο Σόιμπλε λέει ότι δεν φτάνουν ...