ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Κ.Ο.Τ.Α.

kota

Το πρωινό της 19ης Ιανουαρίου το Μαξίμου αποκτά ένα …οικόσιτο. Η Ανθή Βουτσινά περνώντας έξω από τα κάγκελα του κτιρίου του πρωθυπουργικού μεγάρου, κρατά στα χέρια της μια κότα. Η 49χρονη ακτιβίστρια, σε μια ανύποπτη στιγμή, πετά μέσα από τα κάγκελα της περίφραξης το πτηνό, το οποίο σαν να έχει πάρει εντολή τριγυρνά στην αυλή, κοιτώντας με νόημα τις κάμερες που ήταν στημένες απ’έξω. Η επιχείρηση «Κότα» μόλις έχει ολοκληρωθεί. Ή μήπως μόλις έχει αρχίσει;

Γιατί πετάξατε την κότα στο Μαξίμου;

Ο λόγος ήταν ότι ήθελα να περάσω ένα μήνυμα. Το μήνυμα ήταν αυτό που έγραφε και η μπλούζα μου «πολύς ντόρος για το τίποτα». Τελικά δεν έκαναν απολύτως τίποτα από αυτά που έλεγαν. Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι «παριστάνετε τους κόκορες ενώ είστε κότες».

Πώς οργανώσατε αυτή την …επιχείρηση;

voutsina1Οι διαμαρτυρίες μου μέχρι εκείνη τη στιγμή γινόντουσαν στη Βουλή. Εξ ου και τα δύο περιστατικά που έχω στο παρελθόν. Οι διαμαρτυρίες μου δεν ξεκίνησαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έτσι βγαίνει το προφίλ μου ως μιας αγανακτισμένης ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαμαρτυρίες μου έχουν ξεκινήσει επί εποχής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όταν λοιπόν δεν μου επέτρεπαν την είσοδο στη Βουλή, ήθελα να διαρτυρηθώ με κάποιο τρόπο, που να περάσει νόημα και μήνυμα στον κόσμο. Ο κόσμος είναι φοβισμένος, έχει κλειστεί στα σπίτια του και στα προβλήματά του και μέσα από ένα like που γίνεται στο facebook προσπαθεί να εκτονωθεί. Μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ φυσικά. Από μέσα μου έβγαινε το ότι είναι «κότες». Είναι «κότες» γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά που οι ίδιοι έλεγαν. Η λέξη «κότα» ήταν πολύ έντονη στην καθημερινότητά μου. Έτσι αποφάσισα να κάνω αυτή την κίνηση.

Η κίνησή σας αυτή, σας έκανε αρκετά γνωστή σαν πρόσωπο.

Δεν με ενδιαφέρει ότι με έκανε γνωστή σαν πρόσωπο. Εμένα με ενδιαφέρει και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κόσμος αποδέχθηκε αυτή την διαδικασία. Το μήνυμα αυτό πήρα από πολύ κόσμο.

Θεωρείτε ότι θα ήθελαν να το κάνουν και άλλοι Έλληνες;

Βέβαια. Πιθανόν δεν το σκέφτηκαν. Δεν το είχαν οργανώσει; Πολύ πιθανόν είναι, αν είχα προσπαθήσει να κάνω μια διαμαρτυρία τέτοια με άλλους, να μαζευόμασταν εκείνη την ημέρα στο Μαξίμου 30 κότες! Δεν το επιχείρησα καν.

Θα δίνατε έτσι πολλά αυγά στο Αλέξη Τσίπρα. Με 30 κότες επιβιώνει για αρκετό καιρό στο Μαξίμου…

(Γέλια) Είναι γεγονός!

Βλέπω στο τοίχο σας στο γραμμένο ένα τεράστιο «ΟΧΙ». Τι σημαίνει;

Το «ΟΧΙ» σημαίνει: όχι σε άλλη εξαθλίωση, όχι στην υποδούλωση, όχι στο ξεπούλημα και όχι στο σκυμμένο κεφάλι.

Από τη άλλη, όμως, υπάρχει εναλλακτική για να μας βγάλει από την κρίση;

voutsina2Η δουλειά μου είναι πωλήτρια. Άρα θα ήταν τραβηγμένο από τα μαλλιά να μιλήσω για εναλλακτικές. Οι εναλλακτικές για έναν ταπεινό πολίτη, είναι να παλεύει για τη ζωή του, για τα παιδιά του. Θαρρώ ότι υπάρχουν εναλλακτικές. Αλλά πιστεύω ότι όλο αυτό είναι προσχεδιασμένο, προκειμένου να γίνουν κάποιες κινήσεις που οι Ευρωπαίοι -και όχι μόνον- θέλουν να γίνουν. Μιλάω για όλο αυτό το ξεπούλημα που γίνεται, όπως με τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας, για την αγροτική οικονομία που έχει τελειώσει. Βέβαια αυτό ήταν σχέδιο πολλών ετών, δεν ήταν σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και το σύστημα των επιδοτήσεων είχε ως στόχο να σταματήσει την αγροτική παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες κρέατος. Άρα όλο αυτό ήταν προσχεδιασμένο. Υπήρχε ανοησία από την πλευρά μας -βάζω και τον εαυτό μου μέσα- που ανεχθήκαμε όλο αυτό το έργο. Αλλά δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί.

Που οδηγείται πλέον η Αριστερά μετά τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Ο όρος «Αριστερός», «Αριστερά», έχει παρεξηγηθεί. Ένας στόχος αυτής της κυβέρνησης ήταν να κατηγορηθεί και να θαφτεί αυτή η λέξη για τα επόμενα 100 χρόνια ίσως -εξ’ου και το «πρώτη φορά Αριστερά» που έγινε σύνθημα και καραμέλα. Δεν μιλάμε για Αριστερά. Ποια Αριστερά; Εδώ μιλάμε για νεοφιλεύθερη πολιτική, χειρότερη και από την ΝΔ, χειρότερη από πολλά άλλα κόμματα που προσδιορίζονται ως νεοφιλεύθερα.

Τα αρχικά πάντως της επιχείρησης «Κ.Ο.Τ.Α», θα μπορούσαν να σχηματίσουν τη φράση «Κατάσταση Οικειοθελούς Τακτικής Αποχώρησης». Συμφωνείτε;

(Γέλια) Μια χαρά. Δεν το είχα σκεφτεί. Πολύ καλό, είναι πραγματικά εύστοχο…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

IMG_3973

ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΕΤΡΟΥΝ Τ’ ΑΣΤΡΑ

Υπάρχει άραγε ζωή εκτός του δικού μας πλανητικού συστήματος; «Κάτοικοι» ενός απέραντου κι ανεξερεύνητου σύμπαντος ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο ερώτημα. Μάλιστα, δύσκολα θα ...