ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΓΛΥΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ… ΣΕΞ

Screen Shot 2016-01-07 at 10.39.40

Η αλήθεια είναι ότι με τις δίαιτες δεν τα πήγαινα ποτέ καλά, κάθε φορά που ήθελα να ξεφορτωθώ ενοχές και περιττά κιλά… έτρωγα περισσότερο, αντιδραστική θα το έλεγες, αλλεργική στις δίαιτες θες, αδυναμία… όπως και να το πεις το δέχομαι. Τι κι αν άλλαζα όνομα και το «δίαιτα» γινόταν «διατροφή»… το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, περισσότερα κιλά, περισσότερες ενοχές αλλά απίστευτη απόλαυση.

Γαλοπούλα με γέμιση, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες και άφθονο αλκοόλ μπορεί να μου χάρισαν μεγάλη γευστική ικανοποίηση αυτό το διάστημα, όμως άφησαν και 2-3 κιλά παραπάνω, έτσι για να τα θυμάμαι.

Επειδή όμως δεν θέλω να θυμάμαι, αποφάσισα να ψάξω και να μοιραστώ μαζί σας τους καλύτερους τρόπους αποτοξίνωσης από την κραιπάλη των γιορτών. Συγκεντρώνω το υλικό, γράφω μια μικρή εισαγωγή και πάνω που είμαι έτοιμη να το στείλω, διαβάζω κάτι ανάλογο… «χαχα κάποιος μας πρόλαβε», το σκέφτομαι καλύτερα και βλέπω πως θα ήταν ιεροσυλία, εγώ που δεν έχω καταφέρει ποτέ στην ζωή μου να κάνω μια απλή, σωστή διατροφή, να δώσω προτάσεις διατροφής. Το συμπέρασμα γι άλλη μια φορά το ίδιο: κάνε αυτό που ξέρεις καλύτερα.

Η υπέρμετρη αγάπη μου για τα γλυκά δεν είναι μία επιπολαιότητα της στιγμής, μια αμυαλιά, ένα αλλοπρόσαλλο κατάλοιπο μίας καταπιεσμένης εφηβείας. Διέπεται από αφοσίωση, λατρεία, θαυμασμό και αγάπη. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ένα καλό γλυκό είναι καλύτερο κι από το …σεξ!

Σαρλότ σοκολάτας με ρούμι

Μία εντυπωσιακή τούρτα με σπιτικά, σοκολατένια σαβουαγιάρ.

Υλικά

Σαβουαγιάρ

  • 4 ασπράδια αυγών
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. κακάο
  • 50 γρ. κορν φλάουρ

Σιρόπι

  • 250 γρ. νερό
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. ρούμι μαύρο

Κρέμα σοκολάτας

  • 250 γρ. κουβερτούρα περίπου 70% κακάο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 15΄, Αναμονή: 5 ώρες

Σαβουαγιάρ
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για αρκετή ώρα, έως ότου δέσει η μαρέγκα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, το κακάο και το κορν φλάουρ κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε απαλά προσθέτοντας στο τέλος και τους κρόκους. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο, στρογγυλό κορνέ και σχηματίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα μπαστουνάκια πάχους 1,5 εκ. και μήκους 15 εκ. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 15 λεπτά.

Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το ρούμι.

Κρέμα σοκολάτα
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει, τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα.

Συναρμολόγηση
Ανάλογα με τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε κόβουμε και τα σαβουαγιάρ, αλλά αφήνουμε κάποια ολόκληρα για να καλύψουμε την περιφέρεια του γλυκού. Βουτάμε ένα-ένα τα σαβουαγιάρ στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να μην μουλιάσουν πολύ και διαλύονται. Τα στρώνουμε στον πάτο μιας ψηλής φόρμας διαμέτρου 13 εκ. και ύψους 15 εκ. και από πάνω αδειάζουμε ένα μέρος από την κρέμα σοκολάτας, τόσο που να φτάσει σε πάχος τα 2 εκ. Συνεχίζουμε βάζοντας εναλλάξ σαβουαγιάρ και κρέμα, έως ότου μας τελειώσει η κρέμα. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετές ώρες να κρυώσει.

Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζοντας σε μια πιατέλα. Ραντίζουμε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ με σιρόπι και τα κολλάμε γύρω από το γλυκό. Τελειώνουμε γαρνίροντας την κορυφή με τρίμμα ή φύλλα από σοκολάτα.

Tips

  • Μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό με έτοιμα σαβουαγιάρ.
  • Αν δεν έχουμε φόρμα για σαρλότ αυτού του μεγέθους, χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι και κόβουμε τα σαβουαγιάρ που θα βάλουμε στην περιφέρεια στη μέση.

Λάβα κέικ με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

Υλικά

  • 100 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. φυστικοβούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 15 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 15 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Μερίδες: 4-5, Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 12΄

Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε την κουβερτούρα και το φυστικοβούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους μαζί με την άχνη και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα. Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το ασπράδι με την κρυσταλλική ζάχαρη έως ότου γίνει μια απαλή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε και αυτή στο μείγμα μας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη 4-5 μικρές φόρμες του σουφλέ, τις μισογεμίζουμε με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως, γιατί τα σουφλέ χάνουν τον όγκο τους γρήγορα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Tip 
Μπορούμε να κρατήσουμε το σουφλέ άψητο στην κατάψυξη για 1 εβδομάδα και να το ψήσουμε, αφού προηγουμένως το ξεπαγώσουμε στη συντήρηση του ψυγείου.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ