ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΡΕΥΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣ

image

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης εκδήλωση με θέμα «επιτέλους ανήκουμε στη Δύση ή όχι» με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή φιλοσοφίας, Χρήστο Γιανναρά που ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε πως «η κοινωνία αυτή δείχνει να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα και βρίσκεται μπροστά σε μια προδιαγεγραμμένη παρακμή».

Η «βέβαιη» δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύση» ίσως πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε πως συμπεριφερόμαστε βάσει εντυπώσεων, σύμφωνα με τον κ. Γιανναρά. Ο ίδιος διακρίνει μάλιστα ότι η κοινωνική συμπεριφορά βάσει εντυπώσεων πέρασε και στην πολιτική με αποτέλεσμα τα προβλήματα του τόπου εν τέλει να μένουν άθικτα.

imageΜιλώντας για πολιτική και θρησκεία, αναφερόμενος και στις ιστορικές εκφάνσεις των δυο, ο κ. Γιανναράς θέλησε να προβληματίσει το κοινό σχετικά με το εάν η κοινωνία θέλει να λειτουργήσει και να πορευθεί βάσει ουσιαστικών δεδομένων και όχι βάσει εντυπώσεων.

«Το ερώτημα εάν ανήκουμε ή όχι εις την Δύση πρέπει να μείνει ανοιχτό ώστε να λειτουργήσει ως αφετηρία για εσωτερική αναζήτησή και να μην απαντηθεί με ιδεολογικά επιχειρήματα», δήλωσε καταληκτικά ο Χρήστος Γιανναράς πριν η εκδήλωση περάσει στο δεύτερο μέρος της που ήταν η συζήτηση του κεντρικού ομιλητή με δυο νέους διδάκτορες, τον Σωτήρη Μητραλέξη, επίκουρο καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της πόλης της Κωνσταντινούπολης και συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Γουίντσεστερ και τον Διονύση Σκλήρη, διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης ο Σωτήρης Μητραλέξης υποστήριξε πως η παρακμή έγκειται στο ζήτημα οτι το ερώτημα εάν ανήκομεν εις τη Δύση τίθεται με τέτοιο τόνο πλέον που καθιστά αυτόν που καλείται να απαντήσει να αισθάνεται άσχημα που δεν ανήκει ή δεν ανήκει όσο θα ήθελε εις τη Δύση.

Από την πλευρά του ο κ. Σκλήρης σημείωσε οτι το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα αφύπνισης του ελληνικού τρόπου, της ιερότητας , του ικέτη μακριά από ιδεολογίες και συνταγές.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και η Λαρισαική Λέσχη. Τους ομιλητές συντόνιζε ο εκπαιδευτικός Νίκος Ράπτης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών, Πάνος Σάπκας, λέγοντας πως ο κ. Γιανναράς είναι «ένας άνθρωπος που σκέφτεται. Έχει μια σκέψη πυκνή και μεστή σε νοήματα. Και μέσα από τη σκέψη του και τη γραφή του δείχνει ότι η λύση στα προβλήματα μας είναι ο πολίτης που συμμετέχει».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1887_1108549745835926_3928023229821823410_n

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Η Σοφία Μύτιλη είναι δημοσιογράφος στο SBC.   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση; Παιχνίδι στην ύπαιθρο…Παιχνίδι αμέτρητες ώρες στην Καβάλα. Ποια είναι η ...