ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ

IMG_1919

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και είναι αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της. Παρόλα αυτά, η Γηραιά Ήπειρος έχει μια ισχυρή ιστορική ταυτότητα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Όμως, σύμφωνα με τα όσα λέει στο τί ῥεῖ; ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα, κ. Κριστόφ Σαντεπί, αυτό δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί και εμπόδιο. Κατά τον ίδιο, το μέλλον της Ευρώπης είναι σαφώς μακριά από τα χέρια λαϊκιστών και με στόχευση οι ευρωπαίοι πολίτες να εμπιστευθούν ξανά την Ένωση. Προτείνοντας την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος προκειμένου να απαντηθούν οι φόβοι των πολιτών, ο Γάλλος Πρέσβης τονίζει ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να καλυφθεί και ότι τα πράγματα δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα ήθελαν κάποιοι. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι από την πλευρά της Πρεσβείας γίνονται κινήσεις για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

τρ: Κε Πρέσβη, στελέχη της Κομισιόν θεωρούν πως το μέλλον της Ε.Ε. είναι δυσοίωνο εάν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή πολιτικής ή η εκλογή σε θέση ισχύος ενός προσώπου που μπορεί να συσπειρώσει και να εμπνεύσει. Από την πολιτική σας εμπειρία, η δική σας άποψη ποια είναι;

π.Κ.Σ.: Σε μια δημοκρατία – και η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο δημοκρατικό σύνολο – εκείνο που μετράει, είναι ο λαός. Η προσμονή ενός σωτήρα, άνδρα ή γυναίκα, δεν συγκροτεί πολιτική. Γιατί στην δημοκρατία, τίποτα δεν εδράζεται σε ένα και μόνο άτομο. Η Ευρώπη βιώνει σήμερα μια κρίση ταυτότητας: Κάποιοι πολίτες αναρωτιούνται μήπως θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ευρώπη, αν επιστρέφαμε στα εθνικά σύνορα. Και οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται το ερώτημα δημαγωγικά και με κυνισμό. Είναι λοιπόν δουλειά των μη δημαγωγών πολιτικών, παντού στην Ευρώπη, να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό των πολιτών, δείχνοντας γιατί είμαστε καλύτερα όταν είμαστε ενωμένοι παρά διαιρεμένοι. Επίσης, πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρώπη για να απαντήσουμε σε τρεις φόβους:

– Τον φόβο η Ευρώπη να μην μας προστατεύει αρκετά, ενισχύοντας την κοινή άμυνα, ελέγχοντας καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Schengen, προστατεύοντας καλύτερα την οικονομία μας απέναντι σε άλλες μεγάλες δυνάμεις.

– Τον φόβο ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται αρκετά με την ανάπτυξη, διπλασιάζοντας το πακέτο Juncker.

– Τον φόβο τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν χειρότερα αύριο, επενδύοντας μαζικά στην παιδεία και πολλαπλασιάζοντας τις ανταλλαγές ανάμεσα στους νέους των χωρών μας.

τρ: Πιστεύετε στην ολοκλήρωση της ομοσπονδοποίησης προς ένα μοντέλο Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης;

image

Ο κ. Σαντεπί (κέντρο) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας τον περασμένο Μάρτιο

π.Κ.Σ.: Η Ευρώπη είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα επειδή διαθέτουμε μια Ιστορία που δεν έχουν άλλα μεγάλα σύνολα, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη Συνθήκη της Ρώμης, εδώ και 60 περίπου χρόνια, καταφέραμε, βήμα προς βήμα, συχνά με δυσκολίες, να οικοδομήσουμε μια μοναδική Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να συνεχίσουμε στην οδό της εφευρετικότητας και της καινοτομίας, γιατί δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο οικοδόμημα. Εκείνο που πρέπει να μας οδηγεί, είναι δύο πράγματα: Η πεποίθηση ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί παρά απομονωμένοι (είναι κάτι που μοιάζει προφανές αλλά συχνά το ξεχνάμε) και η πεποίθηση ότι πάντα θα έχουμε εθνικές ιδιομορφίες οι οποίες αποτελούν το συλλογικό μας πλούτο. Πάντα ιταλικά θα μιλούν στη Ρώμη και γαλλικά στο Παρίσι. Όμως, εκείνο που μετράει είναι να αισθανόμαστε το ίδιο άνετα, σαν στο σπίτι μας, είτε βρισκόμαστε στη Ρώμη, είτε στο Παρίσι.

τρ: Δεδομένου ότι η νομισματική ένωση δεν ενώνει αλλά προκαλεί εντάσεις προς το παρόν, μια Κοινή Πολιτιστική Πολιτική, όπως είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, θα μπορούσε να «σώσει» την κατάσταση στην ΕΕ;

π.Κ.Σ.: Δεν συμφωνώ. Η νομισματική ένωση μάς ενώνει· αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπωσδήποτε πρέπει να την βελτιώσουμε, είναι άλλωστε αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία μηχανισμών σταθεροποίησης και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο όμως· όπως πάντα στην οικοδόμηση της Ευρώπης, τα πράγματα δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο ορισμένοι το επιθυμούν.

Όσο για τον πολιτισμό, εκείνος μας ενώνει περισσότερο. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή κουλτούρα που δημιουργήθηκε ήδη από τον Μεσαίωνα, παρά τις γλωσσικές διαφορές ή τις τοπικές ιδιομορφίες. Δεν χρειάζεται λοιπόν να δημιουργήσουμε κοινή πολιτιστική πολιτική εφόσον αυτή ήδη υπάρχει. Αντίθετα, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε όλους τους νέους να γνωρίσουν καλύτερα το σύνολο των εκφράσεων αυτής της ευρωπαϊκής κουλτούρας, στην κάθε μια από τις χώρες μας. Αυτό είναι το αντικείμενο του προγράμματος ERASMUS, που αξίζει άλλωστε να διευρυνθεί.

Η πρεσβεία της Γαλλίας οργανώνει στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Iνστιτούτο Ελλάδος τις πρώτες «ελληνογαλλικές ημερίδες για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία». Η πρώτη ημερίδα θα είναι μια συνάντηση μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας με φροντίδα για το περιβάλλον. Κατά τη δεύτερη ημερίδα, διοργανώνουμε τη συνάντηση των περισσοτέρων Γάλλων και Ελλήνων παραγόντων της καινοτομίας. Το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε μια μόνιμη πλατφόρμα συναντήσεων και συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών οικοσυστημάτων της καινοτομίας, που διακρίνονται και τα δύο για τον δυναμισμό τους.

τρ: Οι σχέσεις Γαλλίας-Ελλάδας μέσα σε όλη αυτή την πολεμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν πολύ καλές. Πως θα μπορούσε κατά την γνώμη σας αυτό το αίσθημα να εξαπλωθεί ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη;

π.Κ.Σ.: Οι σχέσεις ανάμεσα στα Κράτη-μέλη έχουν Ιστορία και την Ιστορία δεν μπορούμε να την διαγράψουμε. Όμως, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει σαν στόχο οι σχέσεις μεταξύ των συνιστώντων Κρατών να φθάσουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Και αυτό είναι εφικτό! Κοιτάξτε το γαλλογερμανικό ζεύγος: Αλληλοσπαραχθήκαμε στο παρελθόν αλλά τώρα εργαζόμαστε χέρι με χέρι για την οικοδόμηση της Ευρώπης.

τρ: Τι διαδικασίες μπορούν να εκκινήσουν και τι πρωτοβουλίες ενδεχομένως θα προτείνατε να αναληφθούν από τις δυο χώρες για να υπάρξει ένα κύμα απομάκρυνσης από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη;

π.Κ.Σ.: Συλλογικά πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις για τη σημερινή δυσφορία. Η διακήρυξη της Μπρατισλάβα, που αναφέρει άλλωστε τα κύρια σημεία των προτάσεων του Προέδρου Ολάντ, αποτελεί μια καλή βάση. Επίσης, η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος υπήρξε μια σημαντική συμβολή. Εκείνο που μετράει είναι να ξαναδώσουμε στους ευρωπαίους πολίτες που αμφιβάλλουν, εμπιστοσύνη στο κοινό μας μέλλον.


*Ευχαριστούμε το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και τη Γαλλική Πρεσβεία για την βοήθεια στην μετάφραση των κειμένων

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

antetokounmpo

ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ

Ο Αντετοκούνμπο επέστρεψε σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, βοηθώντας τους Μπακς να πάρουν τη νίκη απέναντι στους Σίξερς με 113-100. Ο Έλληνας διεθνής ολοκλήρωσε το παιχνίδι ...