ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ: ΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ;

Δήμητρα Παπαστεργίου

Η ανακοίνωση των άσχημων νέων γενικά είναι μια δύσκολη στιγμή που προκαλεί αμηχανία σε αυτόν που τα ανακοινώνει… Και σίγουρα η άλλη πλευρά που δέχεται τα νέα και που την αφορά άμεσα, βιώνει συναισθήματα εκείνη τη στιγμή πολύ έντονα και πολυδιάστατα. Πόσο εύκολο είναι να αποκρύψεις την αλήθεια από το άτομο που αφορά περισσότερο; Και πόσο ηθικό; Υπάρχει σωστός τρόπος να ανακοινώσει το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό μια είδηση που διαταράσσει την ζωή του ατόμου και αλλάζει τους ρόλους του; Είναι πάντα αναγκαία η αποκάλυψη των άσχημων νέων στον ασθενή; Αυτά τα ζητήματα και πολλά άλλα συζητήθηκαν στην πρώτη από μια σειρά ομιλιών που διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας κάτω από τον τίτλο «Τετάρτες στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας». Ομιλήτρια της πρώτης συνάντησης ήταν η εθελόντρια ψυχολόγος του συλλόγου Δήμητρα Παπαστεργίου, υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, διαφάνηκε η αγωνία των φροντιστών για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στον ασθενή. Η απόκρυψη της αλήθειας αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας, όπου οι συγγενείς του ασθενούς δημιουργούν συνωμοσίες σιωπής με το γιατρό παρακαλώντας τον να μην αποκαλύψει την αλήθεια στον ασθενή. Η θεραπευτική μη αποκάλυψη όμως, παρά το γεγονός ότι εκφράζει την τάση των φροντιστών να προστατέψουν το άτομο που νοσεί, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος του ασθενούς να αποφασίζει ο ίδιος για την υγεία του και τη θεραπεία. Η επικοινωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς προσέγγισης του καρκίνου. Η εξατομίκευση της ανακοίνωσης των άσχημων νέων – δηλαδή πόση και ποια πληροφορία μπορεί να διαχειριστεί ο ασθενής είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Η δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας -αποτελούμενη από γιατρούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους και ειδικούς συναφών αντικειμένων-στα ογκολογικά κέντρα όλης της χώρας πρέπει επιτέλους να αποτελέσει δεδομένο για την πολύπλευρη αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων καταστάσεων απειλητικών προς τη ζωή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Sep23685

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΒΟΥΝΑΤΣΟ

Ο Γιώργος Βουνάτσος είναι δημοσιογράφος.   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;  Οι ημέρες των διακοπών στη Μελίντα, χωριό καταγωγής του πατέρα μου ...