ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

12528320_10207978061706384_1801641352_o

Τα χρόνια περνούν κι έρχεται η στιγμή να δρέψεις τους καρπούς των κόπων σου. Το συστηματικό διάβασμα, οι ώρες που αφιέρωσες σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, οι στιγμές που στερήθηκες φίλους κι αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και η προσήλωση στο στόχο θα σου εξασφαλίσουν το εισιτήριο για μια νέα αρχή. Με την εγγραφή σου σε κάποιο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μια νέα ζωή ανοίγεται μπροστά σου. Έχεις πλέον την ευκαιρία να αποκτήσεις την ανεξαρτησία σου, να απομακρυνθείς από την οικογενειακή εστία και να αποφεύγεις τον έλεγχο. Γιατί έτσι ερμηνεύεις σε αυτή την ηλικία το υπερβολικό ενδιαφέρον του Έλληνα γονιού, ο οποίος για να διακαιολογηθεί προβάλλει διαρκώς το ίδιο επιχείρημα: «Όταν κάνεις κι εσύ παιδιά, τότε θα καταλάβεις!». Φράση που ξεστομίζει απόλυτα σίγουρος πως θα επαληθεύσεις την «προφητεία» του. Εξάλλου μιλάμε για ένα όνειρο απατηλό, μην πλανάσαι. Πάντα θα είναι πρόθυμοι να σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι για να σταθείς στα πόδια σου, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν θα ξεφύγεις από το άγρυπνο βλέμμα τους. Θα σε επιτηρούν αθόρυβα, πανέτοιμοι πάραυτα να επέμβουν σε περίπτωση που διαισθανθούν ότι τους έχεις ανάγκη.

Ως νεοεισερχόμενο μέλος, λοιπόν, της φοιτητικής κοινότητας ετοιμάζεσαι για τις νέες προκλήσεις με τις οποίες θα έρθεις αντιμέτωπος. Ονευρεύεσαι να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με νέες εμπειρίες, να συναναστραφείς ανθρώπους που θα διευρύνουν τους επαγγελματικούς και πνευματικούς σου ορίζοντες, να αποκτήσεις παρέες, να ερωτευτείς. Σχεδιάζεις ακόμη πώς θα διακοσμήσεις το νέο σου σπίτι για να είναι άνετο κι ευρύχωρο, ώστε να υποδέχεσαι τους φίλους σου, όπως επίσης και τους φίλους των φίλων με τους οποίους λίγο-πολύ στο τέλος καταλήγετε όλοι γνωστοί. Προγραμματίζεις τη διοργάνωση ξέφρενων πάρτι και σίγουρα έχεις αρχίσει να σκαρφίζεσαι δικαιολογίες για να ενισχύεις ενίοτε το χαρτζιλίκι σου για τα εκτός προϋπολογισμού έξοδα. Για διάβασμα φυσικά ούτε λόγος, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια που η ημερομηνία κτήσης πτυχίου φαντάζει μακρινή. Άλλωστε εξεταστική από εξεταστική απέχει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και τα «sos» που κυκλοφορούν ευρέως στα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων διευκολύνουν την κατάσταση. Το μόνο πράγμα που αποτελεί ίσως τροχοπέδη στις μέρες μας για το «φοιτητικό όνειρο» είναι η οικομονική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, όμως ο φοιτητής ως δαιμόνιος Έλλην θα εξασφαλίσει τον τρόπο ώστε να μη στερηθεί ούτε το ηδύ ούτε το ωφέλιμο.

Φοιτητική ζωή εκτός συνόρων

"Παναγία μου, που ήρθα;"

«Παναγία μου, που ήρθα;»

Με κοινές σκέψεις και όνειρα, λοιπόν, ξεκινούν το ταξίδι τους με προορισμό τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας οι επιτυχόντες των πανελληνίων εξετάσεων. Υπάρχει όμως κι εκείνη η μερίδα των νεαρών 17άρηδων για τους οποίους η εμπειρία στα ακαδημαϊκά έδρανα ξεκινά εκτός συνορών. Πόσο διαφορετική είναι η ζωή των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού; Υπάρχουν αποκλίσεις και πού εντοπίζονται; Αυτές είναι μερικές από τις απορίες όσων δεν έτυχε να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολές πέραν των στενών γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας. Η σύντομη κουβέντα μας, ωστόσο, με έναν πολιτικό μηχανικό, κατόχου τίτλου σπούδων της αλλοδαπής, υπήρξε διαφωτιστική όταν άρχισε να μας «εξομολογείται» την ιστορία του.

Ο λόγος για το Νικόλα, ο οποίος επέλεξε την Κύπρο για να ξεκινήσει τη ζωή του ως φοιτητής το 2007. Παρότι, όπως αναφέρει, κατάφερε να εισαχθεί στο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, η επιθυμία του να ακολουθήσει σπουδές πολιτικού μηχανικού τον οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα. «Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φανταστεί έτσι τη φοιτητική μου ζωή» θα μας πει, τονίζοντας τις δυσκολίες προσαρμογής που αντιμετώπισε. «Χρειάστηκα περίπου έναν χρόνο για να προσαρμοστώ. Οι άνθρωποι στην Κύπρο δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και δύσκολα μπορούσες να γίνεις μέλος της παρέας του. Δεν βοηθούσε βέβαια και η γλώσσα με τις ιδιαιτερότητές της, αλλά και το πρόβλημα στις μετακινήσεις, καθώς δεν υπήρχαν μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά μόνο κάποια λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο για το πανεπιστήμιο» εξηγεί.

Το κόστος διαβίωσης στην κυπριακή πρωτεύουσα είναι υψηλό, αλλά οι ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης και επαγγελματικής ανέλιξης που παρέχει, είναι συγκριτικά περισσότερες από αυτές που μια πόλη σαν τη Λάρισα μπορεί να προσφέρει. «Μετά την προσαρμογή η ζωή στη Λευκωσία ήταν πολύ καλή. Παρέμεινα μάλιστα στο νησί αφότου πήρα το πτυχίο μου και εργάστηκα ως πολιτικός μηχανικός, αλλά και στο πανεπιστήμιο Κύπρου ως ειδικός επιστήμονας, ενώ παράλληλα παρακολουθούσα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην πολιτική μηχανική με ειδίκευση στα γεωτεχνικά».

Το εκπαιδευτικό σύστημα διαφέρει επίσης πολύ από αυτό των ελληνικών ιδρυμάτων. «Το πανεπιστήμιο ακολουθεί τα αγγλικά πρότυπα. Είναι περισσότερο σχολείο και η διάρθρωση του προγράμματος είναι τέτοια που δεν σου επιτρέπει να παρεκκλίνεις από το χρονοδιάγραμμα». Τα τμήματα, σύμφωνα με το Νικόλα, είναι μικρά, οι φοιτητές δεν υπερβαίνουν τους 50 ανά έτος και, όπως επισημαίνει, η επικοινωνία με τους καθηγητές είναι άμεση. Μας αποκαλύπτει, μάλιστα, την επιθυμία του να προσθέσει κι έναν διδακτορικό τίτλο στο βιογραφικό του, η οικονομική κρίση όμως που ξέσπασε στην Κύπρο φρέναρε για λίγο τα σχέδιά του.

Μετά από αυτά τα γεγονότα το Δεκέμβριο του 2013 επιστρέφει στη Λάρισα. Επηρεασμένος όμως από τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου στον τομέα της Ενέργειας στην Κύπρο, αποφασίζει να εγαταλείψει ξανά την Ελλάδα. Προορισμός αυτή τη φορά είναι η Αγγλία και στόχος ένα μεταπτυχιακό στη μηχανική πετρελαίων. «Έφτασα στην Αγγλία αρχές Σεπτεμβρίου και μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο σκέφτηκα ‘Παναγία μου, πού ήρθα;’ » δηλώνει χαρακτηριστικά. «Ο καιρός ήταν άθλιος» θα συνεχίσει «και η διασκέδαση βαρετή. Ήταν όμως πολύ εύκολο να αποκτήσεις κοινωνικές συναναστροφές γιατί ήταν όλοι ξένοι και είχαν ανάγκη να κάνουν παρέες».

Η ειδοποιός διαφορά, βέβαια, θα καταλήξει κι αυτή που αξίζει να λάβει κάνεις σοβαρά υπόψη του, όταν πρόκειται να αποφασίσει για το αν θα σπουδάσει στο εξωτερικό, είναι ότι στη χώρα μας διασύνδεση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας δεν υπάρχει. Αντιθέτως, «το σύστημα του εξωτερικού σε βοηθάει. Οι εταιρίες έχουν προγράμματα με τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους χωρίς εμπειρία και τους ενσωματώνουν στο δυναμικό τους». Έτσι, ενώ οι νέοι με γνώσεις θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν, δυστυχώς η Ελλάδα τους αναγκάζει να φύγουν αναζητώντας την τύχη τους εκτός συνόρων.

Σήμερα ο Νικόλας ζει στη Λάρισα και σχεδιάζει τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα στο εξωτερικό.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

485652_290912820990567_81562002_n

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΒΑΝΑ

Ο Γιώργος Καραβάνας είναι Μορ. Βιολόγος και Διδάκτωρ Γενετικής.   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση; Τα παραμύθια στην αγκαλιά του παππού μου, ...