ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ 69

«Δεν πρόκειται για 69 έργα. Δεν πρόκειται για 69 σελίδες. Και σίγουρα δεν πρόκειται για αυτό που νομίζετε», όπως είπε το βράδυ της Κυριακής και ο καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης παρουσιάζοντας το λεύκωμα «69» της Ρίτας Κωτσάση μαζί με την επίκουρη καθηγήτρια Νικολέττα Τσιτσανούδη.

Αντιθέτως πρόκειται για μια συλλογή έργων τέχνης με νόημα πολύ βαθύτερο των αστερισμών ή των αριθμών. Έχει να κάνει με τον παλινδρομήσαντα. Δηλαδή τον κάβουρα. Δηλαδή τον καρκίνο.

Η έκθεση των έργων δημιουργημένων από γκράφιτι και σπρέι πάνω σε ακτινογραφίες, που εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, και το λεύκωμα που τη συνοδεύει, είναι αφιερωμένα σε πολύ κοντινά πρόσωπα της καλλιτέχνιδος, που όπως αναφέρθηκε «δεν παλινδρόμησαν ποτέ».

Χρησιμοποιώντας τον αστερισμό του καρκίνου (69), τον κάβουρα (εργαλείο), τις δαγκάνες ενός καβουριού και τις ακτινογραφίες σωμάτων, η κα Κωτσάση φαίνεται ότι επιχειρώντας να «αποδώσει το μη αναπαραστάσιμο» εκφράζει και νοηματοδοτεί όλα όσα έχουν διαμορφωθεί μέσα της μετά από αυτές τις απώλειες, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που συγκλονίζει.

Σημειωτέον ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του λευκώματος θα δοθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας και στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΣΗΜΑΙΑ

ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αλήθεια πόσο επίκαιρο φαίνεται το σλόγκαν του Ανδρέα Παπανδρέου «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», μετά την πιθανή συμμετοχή της συμμαχίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ...