«ΑΖΑΝΤ ΜΕ ΛΕΝΕ», ΤΟΝΙΣΕ

IMG_2208

Ο Τζεμίλ Τουράν με απλό προφορικό λόγο κρατά ζωντανή τη σχέση με τον αναγνώστη. Πετυχαίνει να θεωρεί ο αναγνώστης οτι ο ήρωας ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές του σημερινού μεταναστευτικού προβλήματος παρότι ο Αζάντ διέφυγε από το βόρειο Ιράκ την περίοδο του Σαντάμ. Ο Αζάντ από τον Έβρο φτάνει στην Αθήνα από εκεί στην Πάτρα και ύστερα από αρκετά εμπόδια φτάνει στο Παρίσι. Έτσι απλό, βίαιο, πονεμένο, συγκινητικό ειναι το βιβλίο του κ. Τουράν, «Αζάντ με λένε».

IMG_2212 (1)«Ο συγγραφέας αναφέρει τα προβλήματα του τόπου του συνδιαλεγόμενος με τους συντοπίτες του ή γράφοντας τους προβληματισμούς του. Κάνει καθε μεμονωμένη ιστορία, συλλογική, πιστός στον σκοπό του: να μη ξεχάσει», είπε μιλώντας για το βιβλίο η Ελένη Αναστασοπούλου, συγγραφέας και περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας. 

«Ο πρόσφυγας θέλει πάντα να βλέπει φως στο τούνελ», ανέφερε η Ε. Αναστασοπούλου κλείνοντας την ομιλία της κάνοντας και την αναπόφευκτη αναφορά στο προσφυγικό την ώρα που φωτογραφίες απανταχού μεταναστών του φωτορεπόρτερ Στέλιου Ματσάγγου συνόδευαν την παρουσίαση.

«Το βιβλίο επρόκειτο να γυριστεί ταινία πριν 10 χρόνια αλλά δεν έγινε, και για αυτό εκδόθηκε τώρα. Όμως παραμένει επίκαιρο και προβληματίζει για το τι επιτέλους πρέπει να αλλάξει στον κόσμο ώστε να μην έχουμε αυτές τις εκατόμβες», σχολίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας συντονίζοντας την εκδήλωση στο θέατρο ΟΥΗΛ.

«Το γράψιμο του βιβλίου ήταν επώδυνο. Γιατί η ζωή του Αζάντ με αφορούσε. Ξέρω πολύ καλά να είσαι μόνος. Να μη ξέρεις τη γλώσσα. Να χάνεις αγαπημένα πρόσωπα στο πέταγμα για την ελευθερία», είπε ο συγγραφέας προσθέτοντας ότι μέσα από την εθελοντική δράση του με τους πρόσφυγες αισθάνθηκε την ανάγκη να τα γράψει όλα. 

IMG_2210

«Η Ειρήνη θέλει λίγα, απλά καθημερινά πράγματα, μας λέει ο Ρίτσος. Τα παιδιά ονειρεύονται την Ειρήνη. Η αγάπη κάτω από το δέντρο είναι Ειρήνη. Οι ισχυροί του κόσμου όμως δεν αρκούνται στα απλά καθημερινά πράγματα», τόνισε ο κ. Τουράν.

Η συζήτηση, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας & Εύβοιας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού κ Επιστημών, κατευθύνθηκε όπως ήταν φυσικό στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το διαχρονικό θέμα του κουρδικού κράτους. 

Ο συγγραφέας με αυτή την ευκαιρία μίλησε για τα προβλήματα που υπήρχαν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και δημιούργησαν τις συνθήκες σχηματισμού του Ισλαμικού Κράτους διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά του Κουρδικού λαού για τα οποία υπάρχει λανθασμένη γνώμη στο κοινό. 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ