ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΙ ΣΕ TABLET

DSC_0174

Η τέχνη της αγιογραφίας είναι μια τέχνη που απαιτεί ιδιαίτερη λεπτομέρεια και βέβαια δεν «σηκώνει» παράλογους νεωτερισμούς. Οι παραστάσεις των Αγίων σου δείχνουν την μορφή, ανθρώπων που μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν για την πίστη τους στο Θεό. Πολλές φορές αναπαριστούν γεγονότα που περιγράφονται στα Ευαγγέλια, όπως τα πάθη του Χριστού και των Αγίων. Κι όμως, φαίνεται πως η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι μιας παραδοσιακής τέχνης, όπως η αγιογραφία και με τον τρόπο αυτό να δώσει μια άλλη οπτική στο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς να ξεφεύγει από τα μονοπάτια της παράδοσης.

DSC_0183

Ο αγιογράφος Γιώργος Τάχoς, από τo Ν. Περιβόλι Λάρισας, σχεδιάζει σε ένα tablet τα βασικά στοιχεία της αγιογραφίας, πριν προχωρήσει στην υλοποίησή της ως τοιχογραφία.

DSC_0180«Κρατάμε την παράδοση ως βάση και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως ένα μέσο για να κρατήσουμε τις ιδέες μας,να τις σχεδιάσουμε» μας λέει. Όπως περιγράφει στο «τί ῥεῖ», ξεκίνησε να δουλεύει με αυτό τον τρόπο πριν από δύο χρόνια με την παρότρυνση του δασκάλου του, καθώς τον βοηθούσε να αποτυπώνει την έμπνευση της στιγμής και στην συνέχεια να την τελειοποιεί, δουλευόντας τις λεπτομέρειες στην αποτύπωση της αγιογραφίας στο τοίχο ή στην οροφή ενός ναού. Υποστηρίζει ότι, η παρατήρηση και η στάση των μοναχών του δίνουν πολλές φορές την έμπνευση. «Βλέπω ένα μοναχό που προσεύχεται σε ένα στασίδι στο Άγιο Όρος. Μου άρεσε η ατμόσφαιρα και η εικόνα εκείνη, το πως ήταν γερμένος στην διαδικασία της προσευχής. Βγήκα από το ναό πήρα το tablet και σχεδίασα αυτό που είδα. Κάπως έτσι λοιπόν, ότι θέλω να σημειώσω το αποτυπώνω. Είναι πια πιο εύκολο με την βοήθεια της τεχνολογίας».

Ο 45χρονος αγιογράφος, δουλεύει σε μια εφαρμογή πάνω στην οποία, αφού σχεδιάσει τα βασικά στοιχεία έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και χρώματα φτάνοντας πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Με αυτή την διαδικασία όπως υποστηρίζει «σου δίνεται η δυνατότητα πέρα από τη αποτύπωση της ιδέας, να κρατήσεις την ατμόσφαιρα καθώς και άλλα στοιχεία. Αλλιώς, τα ξεχνάς». Αυτή τη στιγμή έχει στο tablet του ως βασικά σχέδια πάνω από 100 απεικονίσεις και κάποιες από αυτές έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή. Είναι σχέδια τα οποία έχει αποτυπώσει τον τελευταίο χρόνο. Αυτό θα ήταν αδύνατον χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας.

Τα νέα στοιχεία που ο ίδιος εισάγει στην παράδοση της αγιογραφίας είναι «κυρίως στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανατομία του σώματος. Αυτά τα στοιχεία που χρησιμοποιώ, είναι πιο νατουραλιστικά, δεν είναι τόσο αυστηρά όπως ήταν κάποτε».

DSC_0185Τι λένε όμως οι μοναχοί βλέποντάς τον να δουλεύει με ένα tablet τις αγιογραφίες; Η απάντηση ήταν πραγματικά αφοπλιστική. «Οι ιερείς πέρνουν το tablet στα χέρια και ξέρουν να το χειρίζονται! Ψάχνουν οι ίδιοι για τις φωτογραφίες, χωρίς να τους πω πως λειτουργεί. Έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία» μας λέει.

«Το Πεπρωμένο φυγείν αδύνατο»

Ο Γιώργος Τάχος σχεδόν το 1/4 της ζωή του – 10 χρόνια περίπου- το έχει ζήσει στην Αγγλία. Πήγε εκεί για σπουδές με την γυναίκα του και σπούδασε management. «Δούλεψα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουρισμού. Όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου και άρχισαν να μεγαλώνουν, αποφασίσαμε πριν από 5 χρόνια να γυρίσουμε στη Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι πεσαμε πάνω στην κρίση -δόξα το Θεό- τα καταφέραμε». Η Αγιογραφία για τον ίδιο είχε ξεκινήσει πριν από 25 χρόνια, σπουδάζοντας στην σχολή του Κων/νου Ξενόπουλου και έμελλε να την ξανασυντήσει και να ασχοληθεί με αυτή επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

Έργα του Γιώργου Τάχου κοσμούν τρούλους σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, καθώς και ναούς στην περιοχή της Θεσσαλίας και ολόκληρης της Ελλάδας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FullSizeRender

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ

photo ©: Βάνια Τλούπα Η Στέλλα Μπίζιου είναι δικηγόρος, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας.   Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση; Είχα πολύ ευτυχισμένα παιδικά ...